2014. február 16., vasárnap

Király füszerek tortája



Ez a torta a tökéletes harmonia. Finom lágy krém, kellemes füszerek, roppanos körte  ez valami csoda.
Pályázati felhivásra készitettem. Saját egyéni recept.
Piskota :
3 tojás, 25 dkg cukor ,1 dl folyékony méz ,2 kanál olaj ,8 evőkanál viz ,negyed mokkáskanál örölt szegfűszeg és fahéj,  6 szemecske ánizsmag,1 citrom héja, 30dkg liszt ,1 kávéskanál szódabikarbóna,késhegynyi só
 
 Fehér krém : 3 dl tejszin ,15  dkg fehércsokoládé ,1 citom héja ,fél citrom leve ,negyed vanilia rúd
 
Barna krém: 3 dl tejszin , 15 dkg tejcsokoládé , fél csomag gesztenye püré ,
 
 A körte kompothoz:  1 liter viz, 20 dkg cukor ,1o szem szegfűszeg, 2 rud fahéj ,1 citrom leve , 5 szép nagy körte
 
 
Elkészités: A tojássárgákat a cukorral ,mézzel ,olajjal jó habosra kikavarjuk, hozzáadjuk a vizet ,a fűszereket és a szódaport.  Belevegyitjük a lisztet , majd óvatosan hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabot. 26 cm torta formába kanalazzuk és mérsékelt lángon sütjük. Vigyázni kell a méz megbarnitja , tűprobával ellenőrizzük hogy megsült e.
Kiboritjuk a formából és hülni hagyjuk.
Amig sül a piskotánk  a körtéket meghámozzuk ,elfellezük és azzonal leöntjük a citrom kicsavart levével hogy ne barnuljon meg. A vizből ,cukorból,szegfüszeg és fahéjrudból cukorszörpöt főzünk és a körtéket roppanosra pároljuk benne. Szürövel kivesszük és hülni hagyjuk.
 
A fehér krémhez összetördeljük a fehér csokoladét, belerakjuk  2 dl  tejszinbe hozzá adjuk a negyed vanilia kikapart belsejétt és a csokoládét olvadásig kavarjuk de nem forraljuk fel.Kihütve legalább  4 órát hüttöbe rakjuk.
 
A barna krémhez 2 dl tejszinbe felovasztjuk a 15 dkg tejcsokoládét, ezt sem szabad felforralni. Mehet 4 órát a hüttöbe.
 
A torta összerakása:
 
Három lapba vágjuk a tortát. A jól lehütött  fehér krémet  habosra kavarjuk, és  1 dl keményre felvert tejszinnel lazitjuk. Ovatosan bele kavarjuk a citrom lereszelt héját és a fél citrom levét. Két felé osszuk és a fele krémmel megkenjük a torta alsó lapját. A négy fél körte kompotott ,vékony kis szeletekre vágjuk és legyező formában a fehér krémre igazitjuk. Következik a középső la, erre pedig a barna krém. A tejcsoki krémre   rámorzsoljuk a fél csomag gesztenye pürét és eggyütt jó habosra kavarjuk. Ezt is lazitjuk 1 dl keményre vert tejszinhabbal. Rákenjük a középsö piskotára és a harmadik lappal lefedjük.
A megmaradt fehér krémmel szépen  beboritjuk a tortánkat.  A maradék körtéből karalábé vájjóval kis gömböket vágunk átszurjuk egy egy szegfűszeggel és feldiszitjük a tortát. Hüttöbben kifagyasztjuk és forró vizbe mártot késsel szeleteljük.
 
Ennek a piskotának van egy titka ,ha nem kavarjuk ki a tojássárgát csak annyira hogy az anyagok elvegyüljenek kalácsszerű süteményünk lesz ami igy is rendkivülien finom.
A kompot levet fogyasszuk el teának ,a benne levő fahéj és szegfüszeg igazi felmelegitő a hideg esteken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése